THE BASIC PRINCIPLES OF TOPRAKSıZ TARıM

The Basic Principles Of Topraksız tarım

The Basic Principles Of Topraksız tarım

Blog Article

[four] Gelecekte bu arazi alanını sağlayamazsak, yetersiz besin üretiminden dolayı büyük sorunlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Aynı zamanda bu yöntem kentsel alanda insanlara yeni iş imkanları sağlayabilir.

Eğitim ve Uzmanlık: Topraksız tarım sistemlerini etkili bir şekilde kurmak ve yönetmek için eğitim almak veya uzmanlardan destek almak, başlangıç maliyetini artırabilir.

Köpük veya benzeri malzemelere tutturulan bitkiler dugun su birikintisi üzerine bırakılır. bitki kökleri ihtiyaç duydukları besin maddelerini su içerisindeki kökleri vasıtasıyla alır. Bu yöntemin avantajları ;

Tank yada su deposu içerisinde bulunan çözeltinin belirli aralıklarla pompalanarak sistem içerinde devir daim etmesi sağlanır. Su ve besin miktarları takip edilerek azaldığında takviye yapılır.

Bitkilerin torba, saksı veya paketlere doldurulan substratların içinde yetiştirilmesidir. Bu yetiştirme süresince bitkilerin ihtiyaç duydukları besinler çözelti olarak damla sulama ile bitkiye verilir. Torba kültüründe üretim yatay ve dikey olarak iki şekilde de yapılabilir.

Üretimde toprağa ihtiyaç duyulmadığı için, kentsel yada yarı kentsel yerlerde, veya tarla vasfı olmayan alanlarda da üretim yapılabilir.

Topraklı üretimde ihtiyaç duyulan suyun %ten’u kadar su ile üretim yapılabilir. Böylece topraksız tarımda, su tasarrufu sağlanır.

Topraksız tarım, geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak toprak kullanmadan bitki yetiştirme sürecidir. Hidroponik ve aeroponik gibi yöntemlerle uygulanan topraksız tarım, modern tarım tekniklerinin bir sonucu olarak giderek popüler hale gelmektedir. Bu yazıda, topraksız tarımın tanımı ve yöntemleri, hidroponik tarımın adımları, aeroponik sistemin uygulanması, topraksız tarımın avantajları ve dikkat edilmesi gerekenler üzerine detaylı bir inceleme yapacağız.

Bu sistemin en önemli avantajlarından biri; tıkanabilecek bir damla sulama sistemi ya da sprey yayıcıların olmamasıdır. Özellikle organik besin maddeleri ile besleme yapılan işletmeler için bu büyük bir avantajdır.

Topraksız tarım, geleneksel tarımın birçok sınırlamasını aşsa da, potansiyel dezavantajlar içermektedir. Bu dezavantajlar, topraksız tarıma more info geçiş yapmayı düşünenler için dikkate alınması gereken önemli konuları içermektedir:

Bilinenin aksine, topraksız tarım insan sağlığı açısından zararlı değildir. Sadece klasik yetiştiricilik tekniğinden farklı üretim aşamalarına ve yöntemlerine sahiptir. Şu ana kadar topraksız tarım yüzünden kimse hastalanmamıştır.

Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, topraksız sistemlerin sebze verimi, metrekareye düşen bitki sayısı daha fazla olduğu için geleneksel sistemlere göre %20-25 daha fazladır.

Hidroponik tarımın advertımları oldukça önemlidir çünkü bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi için çevresel koşulların kontrol altında tutulması gerekmektedir.

Topraksız tarım üretim şekli, en basit tanımıyla toprak olmadan bitkiye gerekli besin kaynağı sağlanarak üretim yapılmasıdır.

Report this page